نمایش 1–12 از 36 نتیجه

سازدهنی یا هارمونیکا

سازدهنی یا هارمونیکا (Harmonica)، جزء سازهای بادی است و در خانوادهٔ سازهای زبانه آزاد (Free Reed Instruments) قرار می‌گیرد. این ساز از نظر ساختار بسیار ساده است و 3 اکتاو وسعت صدایی دارد. تولید صوت در این نوع سازها نتیجه ارتعاش یک زبانه (Reed) از جنس فلز است که تنها یک سر آن به بدنه ساز متصل شده و انتهای دیگرش می‌تواند آزادانه حرکت کند. به ارتعاش درآمدن این زبانه‌ها در اثر عبور جریان هوا موجب تولید صدای ساز می‌شود.

دسته بندی کلی هارمونیکا

این ساز را به روش‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌کنند اما اگر از سازدهنی‌های بیس (Bass) و کورد (Chord) صرف نظر کنیم، سازدهنی‌هایی را که بیشتر برای نواختن سولو (Solo) استفاده می‌شوند می‌توان در یک طبقه‌بندی بسیار کلی به ۲ گروه اصلی تقسیم کرد:
  1. سازدهنـی‌های دو زبانه‌ای Double Reed(ed) Harmonicas
  2. سازدهنـی‌های تک زبانه‌ای Single Reed(ed) Harmonicas

انواع مختلف سازدهنی و کاربردشان

از انواع مختلف هارمونیکا بر حسب قابلیت‌های مختلف و جنس صدایشان در سبک‌های خاصی از موسیقی بیشتر استفاده می‌شود که در اینجا به صورت مختصر و فهرست وار به آن‌ها اشاره می‌کنیم:
  • ترمولو و اکتاو: سبک‌های Folk و Pop
  • دیاتونیک: سبک‌های Blues, Country, Rock, Irish, Folk و Pop
  • کروماتیک: سبک‌های Classical, Jazz, Irish و Pop
  • بیس و کورد: سبک‌های Classical و Pop البته بیشتر به صورت گروه نوازی

سازدهنی دیاتونیک (Diatonic harmonicas)

قدیمی ترین و در حقیقت اولین نوعی از هارمونیکا بود که ساخته شد. سوراخ های این ساز حالت دو ردیفه ندارد و هر سوراخ هم با عمل دمش و هم با مکش به صدا در می آید. رایج ترین نوع آن در حال حاضر مدل ده سوراخه ای است که بر اساس الگوی ریشترو با استفاده از نت های گام دیاتونیک ماژور کوک می شود. به این نوع هارمونیکا، سازدهنی دیاتونیک استاندارد نیز گفته می شود یعنی سازدهنی دیاتونیک ۱۰ سوراخه با کوک ریشتر و با گام ماژور.
اغلب هارمونیکا های دیاتونیکی که در بازار ایران به فروش می رسند از نوع استاندارد و در گام دو ماژور (C Major) هستند. ساز دهنی دیاتونیک بیشتر در سبک های بلوز (Blues)، راک (Rock) و کانتری (Country) استفاده می شود و ۱۰ سوراخ با وسعت صوتی ۳ اکتاو می باشد. به خاطر استفاده گسترده از این نوع ساز دهنی در موسیقی بلوز، به آن ساز دهنی بلوز (Blues Harp) نیز گفته می شود. هارمونیکای دیاتونیک یک انتخاب عالی برای مبتدی هاست و بیشتر مربی ها سازدهنی ۱۰ سوراخه دیاتونیک را برای شروع توصیه میکنند.

سازدهنی کروماتیک (Chromatic harmonicas)

سازدهنی کروماتیک که نخستین بار در سال ۱۹۱۸ به تولید رسید گران ترین و کامل ترین نوع ساز دهنی است. منظور از “کامل ترین” که می گوییم، کامل تر بودن از نظر تعداد نت هایش است و لزوما به معنی گسترده تر بودن قابلیت های اجرایی آن در مقایسه با سایر انواع سازدهنی نیست. در این نوع ساز دهنی هم مانند ساز دهنی دیاتونیک یک ردیف سوراخ وجود دارد و هر سوراخ سازدهنی هم با دمش Blow و هم با مکش Draw به صدا در می آید.
اما مهمترین ویژگی سازدهنی کروماتیک وجود اسلاید Slide است: تیغه ای فلزی و دراز (تقریبا برابر با طول بدنه سازدهنی) که در پشت قطعه دهنی (Mouthpiece) ساز دهنی قرار می گیرد. یک انتهای این تیغه فلزی که حالت گرد و برجسته دارد شستی (Button) نامیده می شود که معمولا در سمت راست ساز دهنی (سمت نزدیک به اکتاو بالاتر) قرار دارد. وقتی نوازنده انگشتش را بر روی این شستی قرار دهد و آن را به سمت مخالف فشار دهد، نت حاصل از تمام سوراخ های سازدهـنی نیم پرده بالاتر می رود.
نوازندگی با کروماتیک سختتر از ساز دهنی دیاتونیک است، پس ما به مبتدی ها توصیه میکنیم از یک سازدهنیِ دیاتونیک کار خود را آغاز کنند. اگر کارتان را از ساز دهنی دیاتونیک شروع کنید باعث میشود که راحتتر به سازدهنی کروماتیک برسید. سازدهنی کروماتیک که معمولآ مدل ۱۲ سوراخ آن مورد استفاده قرار می‌گیرد که بر خلاف دیاتونیک و ترمولو قابلیت اجرای گام کروماتیک را دارد. تقریبا تمام ساز دهنی های کروماتیکی که در داخل ایران به فروش می رسند در گام دو ماژور (C Major) هستند اما همان طور که گفتیم به خاطر داشتن اسلاید (Slide) با این نوع سازدهنی می توان تمامی فواصل نیم پرده ای را به راحتی اجرا نمود . از سازدهنی کروماتیک بیشتر در سبک های پاپ ، کلاسیک و جز استفاده می شود.

سازدهنی ترمولو (Tremolo harmonicas)

بارزترین ویژگی ظاهری این نوع هارمونیکا سوراخ های دو ردیفه آن است. در هارمونیکای ترمولو هر سوراخ تنها با عمل دمیدن هوا یا مکش هوا صدا تولید می کند و اگر نوازنده هر جفت سوراخی را که بر روی هم قرار دارند (یک سوراخ از ردیف بالا و یک سوراخ از ردیف پایین) به صورت همزمان بنوازد که معمولا به همین شیوه نواخته می شود، ارتعاش همزمان زبانه ها (Reeds) یا تیغه های فلزی این دو سوراخ که با اختلاف اندکی نسبت به یکدیگر کوک شده اند صدای دوگانه و لرزانی تولید می کند که با عنوان Tremolo Effect از آن یاد می شود. این سازدهنی در موسیقی های پاپ و راک آسیایی استفاده میشود. این نوع هارمونیکا بر اساس گام دیاتونیک (Diatonic Scale) کوک می شود و فقط نت های گام دیاتونیک در آن وجود دارد (به همین خاطر برخی افراد کم اطلاع، این نوع ساز دهنی را سازدهنی دیاتونیک می نامند. جالب است بدانید که نوازندگان حرفه ای سازدهنی ترمولو به خاطر محدودیت این نوع ساز در نواختن نت های مختلف، برخی اوقات در حین اجرای یک آهنگ از دو یا سه هارمونیکای ترمولو در گام های مختلف استفاده می کنند.

سبک مورد علاقه خودتان را دنبال کنید

در ابتدا شما باید به دنبال سبک مورد علاقه تان بگردید; سبک هایی چون:
JAZZ ،BLUES ،POP/IRANI ،ROCK ،COUNTRY، TRADITIONAL ،CLASSIC و …
  • اگر با گوش دادن به سبک های زیر بیشتر جذب موسیقی شده و حال خوبی پیدا میکنید بهتر است شما هارمونیکای کروماتیک را برای آغاز انتخاب کنید: pop – pop/irani – traditional – classic – jazz – folk
  • اگر سبک مورد علاقه شما در سبک های زیر است بهتر است برای شروع از هارمونیکای دیاتونیک استفاده کنید: blues – country -western – pop & rock – jazz folk
  • و اگر سبک مورد نظری در ذهن ندارید و عاشق این ساز شده اید بهتر است از هارمونیکای کروماتیک شروع کنید.

بهترین برندهای سازدهنی

هارمونیکا سیدل، هوهنر، سوزوکی و … از جمله مهم‌ترین و مشهورترین شرکت‌های تولیدکننده‌ی این ساز می باشند.

خرید هارمونیکا

اگر قصد خرید ساز بادی آن هم از نوع سازدهنی را دارید، می‌توانید انواع مدل های برندهای هوهنر، سوزوکی، سیدل و سایر برندهای مطرح و شناخته شده را با قیمت‌های مناسب در فروشگاه اینترنتی آندلس موزیک، مشاهده نمائید و مدل دلخواهتان را انتخاب و خریداری نمایید و خیالتان از بابت اصالت محصول و کیفیت آن آسوده باشد; نهایتا هم در وقت و هزینه صرفه جویی نمایید.