در حال نمایش 12 نتیجه

کاخن

کاخن یا کاخون (Cajón)، نوعی ساز کوبه‌ای و یکی از سازهای بومی کشور پرو می باشد. کاخن لغتی اسپانیایی به معنی جعبه، صندوق یا صندوقچه است که به نوعی ساز کوبه‌ای اطلاق می‌شود. این ساز یکی از سازهای محبوب در موسیقی های رایج درام است و عموما در اجراهای استودیویی نقش دارد. بد نیست بدانید که اصطلاح کاخن یا کاخون به سایر سازهای کوبه ای مکعب شکل اطلاق می شود.

تاریخچه ساز

کاخن که به زبان اسپانیایی به معنای جعبه است، قدمت چندانی ندارد و تاریخچه پیدایش آن کم است و می توان گفت که پیدایش حرفه ای آن به چند سال اخیر برمیگردد و ساخت آن در سالهای اخیر رواج پیدا کرده است و به صورت یک ساز در موسیقی جهانی شناخته شده است.
در ابتدا کولی‌های اسپانیایی به همراه رقص و آواز و عضو جدا نشدنی موسیقی فلامنکو یعنی گیتار، بر روی جعبه‌های میوه ریتم اجرا می‌کردند که به مرور زمان حالت ساز گونه به خود گرفت و به کاخن امروزی تبدیل شد.

پیدایش ساز کاخون در ایران

کاخن در سالهای اخیر وارد ایران شده و کم کم جای خود را در میان سایر سازهای کوبه ای باز کرده است. به دلیل خوش صدایی و آموزش راحت، در میان جوانان ایرانی محبوبیت خاصی را پیدا کرده است. تعدادی از سازندگان هم به ساخت این ساز مشغول هستند. اما روز به روز برکیفیت ساخت آنها افزوده میشود. یکی از باکیفیت ترین سازندگان ایرانی، شرکت لوتوس است که با ارائه محصولات متنوع در سطح جهانی و با قیمت مناسب، هنرمندان و هنرجویان ایرانی را شگفت زده کرده است.

انواع کاخن

۱.ثابت

کاخن‌های ثابت دارای فنر یا سیم گیتار هستند. این نوع ساز صدای یکنواختی تولید می‌کند و قابلیت تنظیم ندارد. اما این ویژگی ربطی به حرفه‌ای بودن و یا نبودن ساز ندارد و برند‌های بسیار معروف دنیا نیز از این مدل ساز‌ها بسیار تولید و به بازار عرضه می‌کنند.

۲.قابل تنظیم (رگلاژی)

این نوع کاخن دارای فنر یا سیم گیتار هستند، ولی قابلیت تغییر صدارا نیز دارند. این مدل ساز‌ها در نوع فنری قابلیت شل شدن فنر و پخش شدن صدای چوب، و در نوع سیمی قابلیت کوک شدن همانند گیتار برای زیر و بم شدن صدا را دارند.

ساختار cajon

فاکتورهایی که در ویژگی های صدایی کاخن از قبیل زیری و بمی، حجم و اورتون، طنین و کاراکتر آن موثرند عبارتند از جنس و ضخامت چوب، اندازه و شکل کاخن و طراحی حفره صدا و اندازه و محل آن. نوع چوبی که صفحه تاپا را تشکیل می دهد بسیار متنوع است و نسبت به نوع آن صدای ساز عوض می شود.
نوع چوبی که صفحه تاپا را تشکیل می دهد بسیار متنوع است و بستگی دارد به اینکه سازنده (یا سفارش دهنده) چه نوع صدایی را ترجیح می دهد صداهای با فرکانس پایین (بم) گرم و مطبوعند و صداهای با فرکانس بالا (زیر) واضح و درخشانند، بدون آنکه تغییری در ویژگی های صوتی ساز از نظر کاراکتر ایجاد شود . برای ساخت صفحه تاپا معمولا از چوبهای درخت گیلاس، ماهون و افرا استفاده می کنند؛ در حالیکه بقیه قسمتهای ساز را از کاج، صنوبر و یا سایر چوب های مرغوب می سازند. اخیرا کاخن های دیگری ازجنس پلاکسی گلاس که نوعی فراورده پتروشیمی است نیز ساخته شده است. اندازه این سازها اندکی بزرگتر و دارای حجم صدای بالاتری به نسبت سازهای کلاسیک است. یک پرکاشنسیت پرویی به نام روبرتو چینو بولانیوس (Roberto chino Bolanos) یک کاخون از جنس پلِکسی گلاس (Plexiglass) ابداع نمود که پلِکسی کاخون (Plexicajon) نام دارد. بدنه شفاف این کاخون از کاخون سنتی بزرگتر و سنگین تر است و حجم صدای آن اندکی از کاخون سنتی بیشتر می باشد.
کاخون جعبه ای چوبی، شش وجهی و مکعب مستطیل شکل است که پنج وجه آن را از یک لایه چوب نازک به ضخامت 3/1 تا 2 سانتیمتر (5/0 تا 75/0 اینچ) می سازند. وجه ششم (که یکی از مستطیل هاست) از یک لایه تخته سه لای نازک پوشانیده می شود . این وجه که سطح ضربه خورنده یا سر (Head) کاخون است تاپا (Tapa) نام دارد . درست در قسمت پشتی این ساز حفره صدا قرار گرفته است که شریان تولید صدا در آن محسوب می شود. به عبارتی ضربه های وارده به وجه های کاخن در نهایت در این حفره تبدیل به صدای دلنشین می شوند. کاخن در اصل فقط جعبه‌ای چوبی بود اما در حال حاضر امکانات بیشتری بر روی آن قرار گرفته‌است. پایه‌های لاستیکی یا پلاستیکی و انواع فنرها و اِسنرها(snares) برای ایجاد صدایی زنگدار در داخل و پشت تاپا نصب می‌شود.

نحوه نواختن ساز کاخن

در هنگام نواختن، نوازنده کاخن بر روی آن می‌نشیند و با ضربات کف دست و انگشتان بر روی صفحه جلویی که تاپا نام دارد و نیز با ضربات خود بر صفحات کنار و بالای ساز صدا تولید می‌کند. برای نواختن کاخن، علاوه بر دست استفاده از ابزارهای نوازندگی دِرام و دیگر سازهای کوبه ای مانند مَلِت‌ها(mallets)، استیک‌ها(sticks) و بِراش‌ها(brushes) هم معمول است. کاخن عمدتاً در موسیقی آفرو-پِرویی و همین‌طور سبک‌های معاصر فلامنکو و جَز(جاز) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موسیقی کلاسیک غربی بنوازیم یا سنتی؟

این ساز به دلیل نوع صدای شاد و خاص خود عموما در موسیقی سنتی استفاده نمی شود و در اثرهای کلاسیک، پاپ، جاز، فلامینکو و تلفیقی استفاده می شود. یادگیری این ساز برای کسانی که تمبک و دف یا ساز کوبه ای کار کرده اند ساده تر می باشد. ولی در حالت کلی ساز کوبه ای به دلیل تسلط انسان بر دست خود، آسانتر از سازهای دیگری همچون زهی یا بادی است.

بهترین برندهای کاخن

از برجسته‌ترین برندهای این ساز در جهان می توانیم به کاخن ال پی، رولند، سونیکا، لاروسا، سایسا، ماینل، دی جی، ال اندلس و ای جی اشاره کنیم.

خرید کاخن با قیمت مناسب

شما می توانید برای خرید انواع سازهای کوبه ای از جمله کاخن به صورت آنلاین و حضوری در فروشگاه اینترنتی آندلس موزیک، مدل دلخواهتان را انتخاب و خریداری نمایید و خیالتان از بابت اصالت محصول و کیفیت آن آسوده باشد.